Bränningen av Koranen, vem påverkar den? Vem gynnas?

Detta är en automatisk översättning från spanska till svenska, men det verkar viktigt för mig att dela min åsikt om ett ämne som detta.

För några dagar sedan läste jag som en del av min rutin olika rubriker i pressen angående att Putin är den som drar nytta av protesterna och bränningarna mot denna heliga islams bok. Jag fann det mer än nyfiken. Så jag började analysera hur människor har varit intresserade genom internet och sociala nätverk. En snabb titt. För att se hur ämnet har rört sig.

Jag vet inte om Putin ligger bakom, personligen tycker jag att han är en destabiliserande karaktär, men på grund av den intensiva debatt som jag ser bland mina svenska bekanta i ämnet. Det gjorde mig mer nyfiken och intresserad av att veta hur effekterna av dessa demonstrationer har varit och idag vågade jag damma av min rapporteringsförmåga och gick till koranbränningen i eftermiddags i Stockholm. Den andra på drygt en månad. Jag har återhämtat mig från en sjukdom och det verkade som en bra idé att gå och dokumentera det faktum som jag tror kommer att vara väldigt relevant för att hålla mig aktiv.

Polisplacering.

Det första som fångade min uppmärksamhet var storleken på utplaceringen av säkerhetsoperationen, vid något tillfälle verkade det för mycket för mig, men sedan reflekterade jag över riskerna som löper efter varningarna om möjliga attacker i Sverige på grund av dessa bränningar .

Totalt räknade jag till ett 20-tal uniformerade poliser och ett mindre antal hemliga, som förresten – eftersom jag har deltagit i några av Greta Thunbergs protester – tycker att de är för självklara för att gå i civilklädd:

Det här är platsen där Koranen ska brännas mellan klockan 13 och 15 på eftermiddagen. Det är en ovanlig polisnärvaro

Nu flyger han helikopter vilket är ganska konstigt i Stockholm

Jag gick tidigt, ungefär 11. Det var redan media närvarande, några högerbloggare som har publicerat mycket på sistone om huruvida Koranen är helig eller inte. Och det fick mig att tänka på analysen av Twitter som jag gjorde på morgonen. Innan jag gick till protesten där jag såg framstående konton förknippade med högern förstärka en berättelse som ifrågasatte chefen för den svenska underrättelsetjänsten, SÄPO:

Nätverk för förstärkning av kritiken mot SÄPO-chefens uttalanden om huruvida Koranen är helig eller inte

På webben kan man se hur huvuddelen av kontona, från ett urval av 1 500 tweets som jag laddade ner med Twitter API, förstärkte en tweet från en journalist som påpekade uttalanden från Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraspionage och grundlagsskydd :

 

Förstärkningen, som analyserade nätverksgrafens modularitet och centralitet, algoritmer som berättar hur organisk en konversation kan vara, sa till mig att det inte var naturligt.

Det verkade viktigt för mig att skriva ner det, jag lämnade mitt manus för att senare se effekten i slutet av demonstrationen.

Den välorganiserade polisinsatsen drog snart pressen till ett hörn och efter råd från en krigskorrespondentvän som jag alltid tar, gick jag till ett av hörnen där de inte var sannolikt att dra tillbaka oss och för att få en bättre vinkel. Tillsammans med mig hade SVT-teamet, statliga Televisionen, som verkade mycket rutinerade, samma idé.

Polisen satte skickligt upp en avledning och lämnade en del av avspärrningen öppen dit två skåpbilar med maskerade poliser anlände. Till slut kom demonstranterna mot Koranen ut från dörren till en av parlamentets byggnader. Samtidigt som mot demonstranter trängdes ihop med pressen.

Skådespelet var groteskt, jag kunde översätta en del saker som demonstranterna mot Koranen utbröt. De föreföll mig inte vara intelligenta argument och snarare verkade de för mig vara mycket okänsliga provokationshandlingar för att rättfärdiga protesten och bränningen. De rev sönder den heliga boken och började sedan spela fotboll med den. De höll förbi turister som försökte ta sig fram där.

Jag kommer inte att uppehålla mig vid detaljerna, eftersom pressen redan täcker det från alla vinklar, jag vill bara berätta om min erfarenhet och den tidigare analysen som jag gjorde av en månad för att spåra reaktionerna från denna och de tidigare bränningarna av Koranen .

Demonstranterna mot islam tog pauser för att röka och dricka läsk. Några av de aningslösa turisterna sa “Hur kan de göra det samtidigt som de river upp och bränner boken”. Jag ska äntligen berätta min åsikt.

Efter flera uppehåll och provokationer lyckades i en av dem nästan en motdemonstrant bryta sig igenom polisbelägringen och med svensk poliss effektivitet tog de honom med att lasta en av lastbilarna, av de flera som fanns runt torget.

Jag blev chockad över att medan de brände Koranen, bad motdemonstranter och en serie hjärtskärande skrik från ett par kvinnor som var mellan dem och som jag kunde höra från var jag var, förskräckte mig.

Sedan, enligt min mening, gick demonstranterna mot islam till det absurda. Några tjejer från USA stannade för att fråga om vi förstod vad de sa. De ville veta. Jag ville berätta för dem att det inte var något intressant förrän jag insåg att demonstrationen var på väg att ta slut.

När du är reporter – genom åren – vet du instinktivt när de viktiga ögonblicken kommer. Jag sprang till andra sidan för att samla in några sista reaktioner.

Och jag gjorde det, jag stötte på en muslimsk familj. Den yngsta dottern höll i en Koran och hennes flagga och jag gick fram till pappan för att be om lov att få prata med henne. Men mellan det faktum att de inte pratade engelska och lite svenska förstod jag av det lilla vi pratade att tjejen var där för att be om respekt.

Tidigare reaktioner

 

Jag bestämde mig för att närvara för att se om det fanns något samband mellan det jag hade sett i min månadslånga analys och det som hände på demonstrationen. Och jag hittade ett speciellt faktum. I bevakningen fanns en kameraman som är mycket aktiv på Twitter med hatretorik @ROGSAHGL, . Han är väldigt nära den radikala högern, och jag såg att han spelade in samma tjej, men utan att prata med henne. Och så såg jag en tweet från honom där han gjorde en ganska orättvis bedömning, eftersom han inte hade anständigheten att fråga tjejen hennes åsikt:

Det var samma tjej, men som gjorde en mycket hård bedömning av hennes rätt till yttrandefrihet:

Du kommer till mitt land med dina lagar och sagor. Mitt land, byggt av mina förfäder. Du skriker om respekt men du visar ingen respekt för landet du flyttade till. Vad gör du här?

När jag pratade med familjen verkade det annorlunda för mig. Men jag tror att dessa åsiktsbubblor inför en så känslig och komplex fråga leder till att den svenska opinionen sitter på en tidsinställd bomb som jag tror att de inte inser.

Den tidigare analysen

Innan jag bestämde mig för att gå till bränningen av Koranen idag gjorde jag en analys på Buzzumo , en App som bearbetar innehåll och sociala nätverk som gör en mer eller mindre korrekt automatisk rapport av konversationslandskapet. Och jag fann att den senaste månaden, det mest spridda och mest inflytelserika innehållet i Sverige angående den senaste koranbränningen i landet och i Danmark, sticker ut ett välkänt medium bland den svenska radikala högern: Samnytt. För detta använde jag termer förknippade med bränningen av Koranen.

Med tanke på det mest spridda innehållet sticker ett medium som är mycket populärt bland den radikala högern ut. Samnytt

Och sedan föll det mig in att se vad som hade hänt med innehåll kopplat till dessa termer runt om i världen. Bevakningen var mer mångsidig, men jag slogs av källorna och stämningen och känslorna i samtalet:

 

På global nivå är de senaste bränningarna av Koranen mer mångfaldiga, men YouTube framstår som ett socialt nätverk för spridning

De känslomässiga reaktionerna på internationell nivå enligt Buzzumo är mer varierande, men skratt och ilska sticker ut

De känslomässiga reaktionerna enligt Buzzumo i Sverige är mer hittade, en rivalitet mellan hat och skratt

I den svenska bevakningen är Samnytts inflytande överväldigande

Det fångade min uppmärksamhet att YouTube var en förstärkningskanal internationellt, och specifikt på grund av den här videon i Bangali, med en ganska alarmerande rubrik:

Långa köer för att bränna Koranen, det största kriget mot islam börjar!

Dessa data lämpar sig för många tolkningar, kära läsare, men jag tror att debatten inte fokuserar på vad som är viktigt, på effekterna och på vem som drar nytta av denna kris och kulturchock. Och framför allt i konsekvenserna av dessa bränningar.

Det finns en opportunist och destabilisator som Vladimir Putin som kommer att dra fördel av varje motsättning och konflikt i väst för sina syften. Och det tror jag inte tas med i beräkningen.

Min personliga åsikt

I slutet av demonstrationen satt jag på mitt vanliga café i Stockholm för att analysera uppgifterna, hittills har demonstrationen inte rapporterats så mycket i media, kanske i de sena upplagorna, men jag ser att samtalet muterades från att kritisera SÄPO, för att ifrågasätta en åsikt om människor som säger att de är trötta på dem som inte läser islam: Ida Dzanovic

Jag kommer från ett land där vi har upplevt två blodiga religionskrig. Cristerokriget (War in the name of Christ) där Mexiko i mer än 20 år var inblandat i ett blodigt tvåstegs inbördeskrig som tyvärr fortsätter att censureras. Allt började med skändningen av religiösa symboler, attacken med dynamit mot det heligaste mexikanska templet, katedralen Our Lady of Guadalupe.

Det ledde till en blodig konfrontation mellan den socialistiska staten, mot den mest katolska befolkningen i landet och med det största spanska arvet och traditionen. “Bajío”

I Mexiko, som är en fristad för emigranter, chilenska, uruguayanska, spanska och till och med amerikanska exil – har vi till och med en flykting “Anonym ledare” – Jag har hört hundratals berättelser om vad ett religiöst eller ideologiskt krig kan göra. Om hur vansinnigt det blir att försvara det heliga.

Ja, vissa kommer att säga varför är du flykting här? För att mitt land lyser på utsidan, men på insidan är det en tyrann med sin egen, särskilt med dem som avslöjar den strukturella korruptionen i det mexikanska politiska och ekonomiska systemet.

Det har inte ens gått 100 år sedan det värsta kriget som mänskligheten har upplevt, inklusive lanseringen av två atombomber, andra världskriget som större delen av Europa led av. Och så det forna Jugoslaviens krutdurk, så grymt och förödande på nittiotalet. Och det är här jag undrar – med hänsyn till det förflutna – Är det inte nödvändigt att reflektera över dessa tidigare händelser i Sverige med hänsyn till den här typen av handlingar som att bränna Koranen? När framför allt Sverige är värd för en betydande muslimsk flyktingbefolkning från krig av kulturella och religiösa folkmord.

Personligen förefaller ställningen som Susanna Trehörning, chef för ett område i SÄPO, för mig mycket vettig och intelligent. Inför detta möjliga scenario av kaos och socialt våld som ingen verkar vilja se i Sverige. Jag tror att diskussionen handlar om enkla saker när det som är viktigt och komplext inte syns.

Jag är en gäst i det här landet, och jag är väldigt tacksam. Jag har haft turen att integreras i samhället. Men jag kan inte heller sluta se de människor som har varit här i flera år och inte integrerats. Ibland känner jag att det i Sverige finns två parallella verkligheter, precis som i Mexiko. Verkligheter som bara är åtskilda av en gata. Jag bor på ett väldigt trevligt och mysigt ställe som påminner mig om staden där jag föddes och kvarteret där jag bodde i Mexico City, men jag korsar bara E4:an och det är en helt annan värld eller planet. Där det nästan inte finns några svenskar. Där man i butikerna säljer burka i fönstren och svenska pratas knappt och arabiska och engelska dominerar.

För ett år sedan blev jag intervjuad för en dokumentär – som jag hoppas släpps snart – där jag berättade för intervjuarna att jag ser ett annat Sverige i min nätverksanalys, det märks väldigt mycket att se på nätverkskartorna att en viktig del av Sverige lever sitt liv digitalt på engelska och arabiska. Som lever i en parallellekonomi på grund av hur svårt det är att integrera. Det är en mardröm att starta ett företag eller öppna ett bankkonto i Sverige. Men jag ser också ett annat Sverige som jag ibland känner är okunnigt om vad som händer, okunnigt, och inte illa, kanske på ett naivt sätt, om vad som händer några meter från deras grannskap.

Jag hoppas att detta inte tas som icke-konstruktiv kritik. Jag är väldigt tacksam över att vara här och att bli mycket väl bemött. Och framför allt, leva säkert, men efter några år ser jag också ett latinskt och arabiskt samhälle offer för exploatering. Av okunskap och kanske för att de inte vill släppa sina rötter. Men jag ser också ett svenskt samhälle som är likgiltigt eller okunnigt om den verklighet de lever i. När Sverige redan är ett nytt land där 20 % av dess invånare knappt talar svenska, följer de inte sina seder och lever i en annan verklighet.

Jag tror att integrationsproblemet inte bara ligger på ena sidan. Jag ser också socialarbetare som kämpar för att hitta en lösning på detta dilemma. En del vänner till mig arbetar inom socialtjänsten och gör så gott de kan – ibland inför en mycket aggressiv och intolerant befolkning. Men det är människor som kanske är sådana för att de kommer från hemska bakgrunder. Som kriget i Syrien, ett krig värre än det i Jugoslavien, eller så kommer de från en intolerant och folkmordsdröm som den i Afghanistan eller Somalia.

Jag var knappast offer för ett våldsdåd av en somalier som till och med påverkade min hälsa, men även om det verkar otroligt, när jag ser på botten av motiven för den stackars kriminella pojken som tvingas göra hemska saker för att överleva, undrar jag . Ser vi hela bilden? Det behöver inte sägas att den här killen har gjort lite för att följa reglerna i det nya landet han bor i och jag var tvungen att polisanmäla honom.

Vad är heligt och i vilket sammanhang?

Koranen är en helig bok för en betydande del av det svenska och europeiska samhället. Om europeisk… Och det behöver inte heller vara för resten. Men precis som Bibeln är Koranens rötter, liksom andra texter, från andra böcker från andra kulturer och antikviteter baserade på hur man ska möta myten om den universella syndafloden. En sorts klimatförändring som upplevdes tidigare och som, som jag sa i dokumentären, med klimatförändringar närvarande, kommer att få oss att möta väldigt stora utmaningar som mänsklighet, och det sägs lite om dem. För nu fortsätter vi att diskutera det enkla, istället för att möta det viktiga.

Två planeter

Jag blev väldigt chockad över åsikten som den här högerbloggaren Roger gav ut, att vi såg och spelade in samma tjej, att vi var på samma plats. Vi såg olika saker som om vi bodde på olika planeter.

Yttrandefriheten är helig, precis som heliga böcker. men förnuftet, intelligensen och makten att se den tidsinställda bomben som Sverige och västvärlden inte ser måste segra. När det för några år sedan kom vågor av flyktingar från söder efter den arabiska våren och krigen-folkmorden i Syrien, Afghanistan och Afrika. Nu är de också européer och man måste prata och förhandla med dem för en förståelse på den nya plats där de bor, men utan att glömma deras rötter. Och framför allt framför allt inför det europeiska kantianska förnuftet. fred bör föredras eftersom vi lever i extraordinära tider som kräver extraordinära handlingar och beslut.

Alberto

PS: Illustrationen i den här åsiktsartikeln är inte från den brända Koranen, den är från en tidigare protest av en desperat mamma som brände en lagbok och undrade, skrek och krävde varför hon inte fick samma uppmärksamhet som bränningen från föregående Koranen.

Salir de la versión móvil