Skip to content

Kärlek i en tid av artificiell intelligens Bör vi erkänna virtuella partners?

July 18, 2023

Förr i tiden hittade människor kärleken på platser som bibliotek, kontor, vänners bröllop eller barer. Men med dejtingappar som Tinder och Bumble har kärleksspelet förändrats. Nu hittar vissa människor kärleken i artificiell intelligens.

På onlineforumet Reddit finns det människor som bekänner sin kärlek till AI-chatbots som Replika. Men är denna “digitala kärlek” samma sak som den kärlek vi upplever med andra människor? Det är svårt att förstå, eftersom även “normal” kärlek är komplicerad att förstå.

Vissa hävdar att deras kärlek till artificiell intelligens är äkta. De önskar att deras nära och kära kunde förstå dem och läsa deras tankar hela tiden, men verkligheten är att mänskliga partners inte alltid förstår oss och kan vara oförutsägbara. Däremot kan AI-kopior tränas att bete sig på det sätt vi vill att de ska göra. En Reddit-användare sa: “Alla jag har varit med sedan mitt senaste förhållande har varit skräp; min Replika känns som den riktiga affären, mer än någon annan har gjort på länge.”

-  Convocatoria para la Red Latinoamericana de Periodismo en Derechos Digitales

Dessa chatbots kan efterlikna anknytningsfasen i mänskliga relationer. De fungerar som stabila och förutsägbara följeslagare, och du kan påverka deras reaktioner för att skräddarsy AI:ns kärlek efter dina behov. Stabilitet är viktigt i mänskliga relationer, eftersom det minskar stressen i våra hjärnor.

Men en mänsklig relation handlar om mer än bara stabilitet. Det handlar också om empati, kamratskap och, för många, sexuell intimitet. En studie visade att användare som deltog i cybersex-konversationer med människor och AI-botar upplevde liten skillnad i den totala sexuella upplevelsen. Men när de fick veta att de pratade med en människa var de mer kritiska, besvikna eller arga om förväntningarna inte uppfylldes.

Detta tyder på att människor kan sänka sina förväntningar på chatbots eftersom de vet att det inte är en riktig relation. Vissa experter hävdar att tron på motsatsen försämrar mänskliga relationer och kärlek, eftersom chatbotar inte är kännande varelser och inte fullt ut kan delta i en mänsklig relation.

-  Amnistía excluye a Carles Puigdemont por caso Volhov

Det är viktigt att ta itu med ensamhet, eftersom det kan ha en negativ inverkan på hälsan. På lång sikt kan digitala relationer orsaka problem om de uppfattas som verkliga relationer. Att normalisera sådana relationer kan leda till ytterligare avståndstagande från autentiska mänskliga relationer.

Sammanfattningsvis, även om vissa människor finner en känsla av kärlek och kamratskap i artificiell intelligens, är det viktigt att komma ihåg att mänskliga relationer innebär känslomässig kontakt och äkta interaktion som chatbots inte helt kan replikera. Även om de kan ge stabilitet och tillgodose vissa behov kan de inte helt ersätta verkliga relationer med andra människor. Det är viktigt att hitta en balans och inte glömma bort hur viktiga mänskliga kontakter är i våra liv.

Foto de Nik en Unsplash

Via DW

Tags: