Skip to content

Om icke-organisk förstärkning av @hanifbali konto

27 marzo, 2023

Efter mina senaste tweets om manipulationen kring @hanifbali Twitter-kontot har jag fått flera frågor om min metod för att rapportera det. Så jag ska berätta vad som hände och hur jag hittade dessa spår av oäkta och samordnade beteenden runt politikern.

Hur började det hela?

I fredags berättade de att Hanif Bali hade skrivit om mig, utan att nämna mig. Bali pratade om några påstådda bots som främjade frasen Åk hem då:

Hanif Bali syftade på intervjun jag gjorde i Aftonbladet i september förra året, i kulturdelen om manipulation som jag hittade på Twitter i Sverige, där han framträdde som en dominerande figur:

 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/OrRV53/mattias-beijmo-om-manipulationer-av-svensk-valrorelse

I den artikeln visade han en graf som gjorts med programvaran Gephi över interaktionerna mellan @hanifbali-kontot på Twitter under flera dagar och visar en aktivitet med massiva retweets till hans konto, på ett samordnat sätt och vi jämförde denna aktivitet med aktiviteten hos en organisk trend. Och jag slutar här för att förklara hur dessa aktiviteter skiljer sig åt.

 

Hur är det organiska beteendet?

 

När någon twittrar och genererar intresse och viralitet får de många omnämnanden, interaktioner och expansiva nätverk skapas, representerade som om de vore rötterna till ett träd, någon kommenterar honom, svarar han, någon tar upp hans tweet och skapar en annan; Informationsnätverk skapas kring det initiala meddelandet och beteendet är oförutsägbart. Nätverket av interaktioner är också kaotiskt, om en definierad form och hastigheten på tweetarna är oregelbunden. I tekniska termer har den stor modularitet, det vill säga många samhällen som deltar och liten centralitet, det vill säga det finns ingen hierarki eller ledare i samtalet.

 

Hur är oorganiskt beteende?

 

Tvärtom, i fallet med en oorganiskt förstärkt tweet, sker inte denna sociala diskussionsprocess, först nyskapade konton med få följare förstärker tweeten för att placeras och sedan ger en serie större konton massiva retweets utan diskussion, utan interaktion och detta ger upphov till definierade, centraliserade och förutsägbara figurer som cirklar, vilket är den siffra som Hanif genererar mest, både i valet och i tweets som nämner mig

 

Nåväl, låt oss gå tillbaka till vad som hände i fredags. Efter att ha påpekat hans tweet utan att ryckas med bestämde jag mig för att undersöka om det han sa var vettigt, angående det faktum att olika vänsterbottar förstärkte begreppet Åk hem då:

 

Så med hjälp av programvaran TweetArchivist fångade jag de senaste tweets som Twitter API tillät mig innehålla ordet Åk hem då:

blank

Jag hittade 61 inlägg som fantastiskt hade genererat 328 059 visningar vilket är ganska ovanligt, så jag bestämde mig för att göra en graf. Det faktum att få tweets har så mycket förstärkning är vanligtvis ett tecken på att de drevs oorganiskt.

 

För att verifiera detta ritade jag den konversationen och fann att de flesta av dessa tweets handlade om att förstärka @HanifBali, i ett cirkeldiagram, utan interaktioner med varandra och som vanligtvis visar avsiktlig förstärkning:

blank

Och genom att analysera flera av kontona som marknadsförde det, fanns det många med 0 följare, nyligen skapade och som bara förstärkte Bali, karakteristiskt för en armé av bots. Här måste jag vara tydlig, de kanske eller kanske inte ägs av politikern, men de är intresserade av att öka sin räckvidd.

 

Och för att utveckla mer om den senaste aktiviteten på Bali laddade jag ner med TweetArchivist de senaste 1500 tweetarna från den lördagskvällen för att ta reda på vad som var det allmänna beteendet hos deras tweets, och precis som när jag analyserade det i valet för intervjun i Aftonbladet Jag upptäckte att jag fortsatte att drivas oorganiskt, genererade de perfekta cirklarna och nyskapade konton och 0 följare som förstärkte det också i det här exemplet:

blank

Ett exempel på ett nyligen skapat konto med 0 följare som förstärker Bali, karaktäristiskt för ett botkonto:

blank

Jag publicerade upptäckten i en tweet som utlöste en liten storm mot mig på Twitter, Bali tog sig tid att skriva flera tweets till mig och trots förolämpningarna tyckte jag att det var ett tillfälle att fånga deras förstärkningsnätverk och lära mig mer om hur det fungerar.

För att göra detta ställde jag in TweetArchivist för att fånga alla omnämnanden som den skulle få för att senare analysera det nätverket:

 

blank

Och faktiskt, jag hittade ett förstärkningsnätverk som på ett koordinerat sätt nämnde mitt konto, synkront, efter att Bali nämnde mig, genererade ett geometriskt stjärnnätverk (i orange), vilket är ovanligt i organiskt beteende. Det talar om hierarki, det vill säga att de följer någons order och är väldigt centraliserade, det finns nästan ingen interaktion med andra gemenskaper, det är ett klassiskt attacknätverk:

blank

Dessa attacknätverk kan tolkas som att de lyder samordning, antingen genom Telegram, WhatsApp eller Twitter-grupper där målet som ska attackeras pekas ut och de skapar just denna figur. Det är väldigt vanligt i de botarméer jag har analyserat i andra länder.

 

De flesta av Balis tweets förstärks på ett sätt som är förbjudet på Twitter:

 

  • interagera (Retweets, gilla-markeringar, omnämnanden, Twitter-omröstningar) upprepade gånger med samma Tweets eller samma konton från flera konton som du hanterar;

  • samordna med eller belöna andra för artificiell interaktion eller förstärkning, även om de inblandade individerna bara använder ett konto; och

  • samordna med andra för att engagera sig i eller främja brott mot Twitter-reglerna, inklusive brott mot vår policy för kränkande beteende .

    Även om jag förstår att detta är nytt i Sverige har mina undersökningar och analyser granskats av många medier, uttömmande under dessa mer än 15 år som jag har gjort det och jag drar nytta av alla läsares uppmärksamhet så att vikt ges till behovet av att skapa ett observatorium för manipulation i sociala nätverk i det här landet, för av vad jag har funnit både i valet och i den senaste aktiviteten är det mycket allvarligt och måste ägnas vederbörlig uppmärksamhet.

    Uppgifterna är offentliga, analyserna kan replikeras och jag svarar gärna på dina frågor i kommentarerna till denna artikel eller på alberto@loquesigue.tv

    Datasets: https://drive.google.com/drive/folders/1j4TE_U9WTVPXRWE8M8VpC7fIZzYdTfde?usp=sharing